Legújabb betűtípusom: Lumo, most ingyen letölthető

Legújabb betűtípusom: Lumo, most ingyen letölthető

5 éve készítettem az első betűtípusomat: Erlan-t. A mai napig élénken emlékszem a készítésének körülményeire: egyetlen hétvége alatt készült, igazi flow-ban voltam közben, nem ettem, nem ittam, csak hajtott az alkotás, és észrevétlenül elteltek az órák, mialatt kézzel megrajzoltam a betűket. Majd a szkennelésük, szerkesztésük és a betűtípus szerkesztésével töltött órák is észrevétlenül elrepültek és ott ültem életem első betűtípusa felett, amiről azt éreztem, hogy szívesen megosztanám másokkal is és szeretném látni, hogy egyáltalán látnak benne mások is fantáziát? Vajon mire lehet használni?

Erlan free modern handwritten typeface

Erlannak nem várt sikere lett és egészen hamar el is adtam a jogait egy külföldi vállalatnak, ami smoothie termékei csomagolásához használata fel a betűtípusomat. Csak pislogtam a meglepettségtől és nagyon felvillanyozott az egész. Később élőben is volt szerencsém látni a termékeket (itthon sajnos nem forgalmazták) és igazán meghatott az élmény.

Sőt 2019-ben a spanyolországi Caminon sétálva is besétáltam egy olyan üzletbe, ahol a betűim köszöntek vissza rám… Ez volt az egyik legszürreálisabb élmény – pozitív értelemben, amiben valaha részem volt… ott zarándokolni és egyszer csak a saját alkotásaimmal szembetalálni magam…

Célul tűztem ki, hogy visszatérek a betűrajzoláshoz

Amikor tavaly elhatároztam, hogy kilépek a munkahelyemről és teljes állásban vállalkozni kezdek, célul tűztem ki magam elé, hogy visszatérek a betűrajzoláshoz is. (Szívesebben hívom így, betűtervezés helyett, mert mindig rajzolással, firkálással kezdem és később is fontos marad a „kézzel írt” érzés, hangulat megőrzése, és a tervezéshez még nagyon sokat kell tanulnom.)

Lumo SCW Handwritten font - ingyen letölthető kézírásos betűtípus

Most 2021-ben elkészült végre a folytatás, ami hasonlóan ihletett körülmények között született. Fogtam az egyik kedvenc filcemet és valahogy csak kirajzolódott belőlem ez az egyszerű, de néhol érdekes vonalvezetési megoldásokkal tarkított, igazán kézírásszerű betűtípus, amit Lumo névre kereszteltem. Szerintem rövid címsorokhoz kifejezetten jól használható. Elérhető belőle: kisbetűk, nagybetűk, számok és különlegesebb karakterek is, természetesen magyar ékezetes betűk is. Ezúttal segítséget kértem a betűtípus véglegesítésében és hálásan köszönöm Hüse Rolandnak a szakmai segítségét, nélküle ez most nehezebben öltött volna végső formát.

Ezekre mind használhatod a Lumo betűtípust:

Érdekességképpen készítettem pár látványtervet arról, hogy nekem milyen felhasználási ötletek/felületek jutottak eszembe. De szívesen fogadom a te ötletedet is, szerinted mire lehetne még használni?

Lumo SCW Handwritten font - ingyen letölthető kézírásos betűtípus - karakterek
Lumo SCW Handwritten font - ingyen letölthető kézírásos betűtípus - további karakterek
Lumo SCW Handwritten font - ingyen letölthető kézírásos betűtípus - látványterv: csomagolás
Lumo SCW Handwritten font - ingyen letölthető kézírásos betűtípus - látványterv: poszter

A Lumo-SCW font DEMO változata (CSAK a kis és nagy betűket és a számokat tartalmazza!) ingyen letölthető a következő linkre kattintva, sőt hamarosan a Dafont.com-on és más ingyenes font megosztó oldalakon is elérhető lesz.

(Fontos: Kizárólag személyes projektekhez használhatod a Demo verziót. Kereskedelmi célú használathoz kérlek vásárold meg teljes verziót!)

Ha a teljes karakterkészlet érdekel, akkor megvásárolhatod
a teljes betűtípust a Creative Market-en vagy a Creative Fabrica oldalakon.

Ha készítettél valamit a Lumo-val, akkor örömmel veszek minden visszajelzést, illetve social media megosztásoknál használd kérlek az #scwfonts hashtaget, így én is egyből látni fogom. Hálásan köszönöm és örömteli alkotást kívánok!

Nyomtatható 2021 naptár, névnapokkal, holdfázisokkal

Nyomtatható 2021 naptár, névnapokkal, holdfázisokkal

Év végére meglehetősen elfáradtam, és még túl sok munkát kellett  lezárnom, ezért úgy éreztem, hogy inkább elengedem, hogy a nyomtatható naptár készítése 2021-re is nyomasszon még a feladatlistám végén. Pedig ez a projekt már évek óta nagyon nagy szerelmem. Tavaly még kinyomtatott verzióban és elkészíttettem őket: 2020. Számomra is igazán meglepő volt visszakeresni, hogy már 5 éve készítem ezeket a naptárakat: 2016, 2017, 2018, 2019, 2020.

Viszont az elmúlt napokban csak itt motoszkált bennem, hogy szükségem van a szokásos, névnapos naptáramra, így hát megszerkesztettem, megrajzoltam a lenti képen látható nyomtatható naptárt, névnapokkal, holdfázisokkal. Utóbbi eddig nem szerepelt benne, de hasznosnak tűnt beletenni. Nekem ez lett most a kedvenc naptáram az összes közül, amit eddig készítettem. 🙂

Nyomtathat naptár 2021 névnapokkal, hodlfázisokkal, mandala színezővel

A színezhető mandaláktól még mindig nem tudok szabadulni, ezért megint e téma köré rendeztem a hónapokat, de olyan formában, hogy év végén akár a kiszínezett mandalás rajzot csak körbe kell vágni és könyvjelzőként tovább használhatod. (Ezért (is) érdemes a 80gr-os fénymásoló papírnál vastagabb papírra nyomtatni.)

Amit a naptárról érdemes tudni, hogy szerepelnek benne a névnapok és a holdfázisok. A nyomtatható naptár fekvő A4 méretű (29,7×21 cm), a borítójával együtt 13 lapos a letölthető PDF. A naptár mellé ajándékként jár egy A4 méretű, 15 oldalas színező, ami tartalmazza a hónapok mandaláit teljes nagyságban, illetve három plussz mandalát is hozzárajzoltam.

Névnapokkal,
hogy mindig képben legyél!

Holdfázisokkal

Színezővel,
amit könyvjelzővé is alakíthatsz!

Ajándék 15 oldalnyi mandala színező

Ha kíváncsi vagy hogy hogyan is néz ki egy-egy hónap a valóságban, akkor töltsd le most a januári és februári oldalt ajándékként. (Ehhez kattints a következő képre.) Remélem hasznosnak találod és örömmel mélyedsz el minden hónap első napjaimban, hogy kiszínezd az aktuális mandalát, ráhangolódva az előtted álló hónapra. ♥

Ajándék letölthető januári és februári naptár lap letöltése

Ha pedig megtetszett ez a két oldal, akkor kedvezményes áron megvásárolhatod a teljes nyomtatható naptárat, a mandala színezővel együtt a Meska boltomban. (Ehhez kattints a következő képre.)

Nyomtathat naptár 2021 névnapokkal, holdfázisokkal, mandala színezővel

Köszönöm, ha megosztod másokkal is ezt a nyomtatható naptárat! Ha pedig felhasználod, és még erről fotót is megosztasz bármely social media felületeden, használd kérlek a #scwnaptar hashtag-et. Köszönöm 🙂

Nyomtatható karácsonyi ajándékkísérő kártyák

Nyomtatható karácsonyi ajándékkísérő kártyák

Idén szerintem még inkább felértékelődik a szívből, kézzel készített ajándékok értéke. Szeretem saját tervezésű ajándékkísérővel feldobni a karácsonyi ajándékokat. 🙂 Például pár éve is készítettem cuki állatkás karácsonyi címkéket, nézd meg azokat is: Karácsonyi ajándékcímkék.

Ez, ami idén sem változik, és ha sok saját projektet és tervet el is engedtem, karácsonyi ajándékkísérő kártyákat mégis rajzoltam. Arra gondoltam, hogy szívesen nyilvánossá teszem itt a blogomon. Sőt egy olyan változatot is készítettem, hogy saját változatot is készíthess, akár gyerekekkel együtt, ha kedved tartja.

Nyomtatható karácsonyi ajándékkísérő kártyák

Lentebb görgetve, a “Letöltöm a kártyákat” gombra kattintva tiéd lehet a kétféle karácsonyi ajándékkísérő kártya, PDF formátumban. Hálásan köszönöm, ha blogbejegyzésemet megosztod mással is, ha pedig felhasználtad őket, és erről még fotó is készült, akkor megosztáskor használd kérlek az #scwdesign hashtag-et. Jó ünnepi készülődést! 🙂

TIPP

  • Rajzolj rá szabadkézzel!
  • Ragaszthatsz is rá színes papírokat, díszítőelemeket! (scrapbookosok előnyben 🙂 )
  • Fess akvarellfestékkel színes pacákat egy vastagabb lapra (amit még elbír a nyomtatód), majd száradás után erre nyomtasd ki a kártyákat. Lefogadom, hogy a körbevágás után igazán egyedi, különleges kártyáid lesznek. 🙂

Kreatív karantén

Kreatív karantén

Úgy emlékszem, még januárban kezdődött, hogy besokalltam a munkától és a kiégés tüneteit véltem magamon felfedezni. Azt éreztem, hogy alkotói szabadságra van szükségem. Befejezek mindent, és nem vállalok egy ideig semmit, csak azt fogom csinálni, ami szívből jön, amihez igazi belső motivációt érzek (vagy motiváció kezdeményt)… viszont, ha nem jön semmi, akkor próbálkozom új technikákkal, eszközökkel, de meg akarom találni, hogy ebben a szakmában és a hobbimban egyáltalán van-e még valami, ami érdekel, ami motivál. Most pedig itt ülök önkéntes karanténban. Ha úgy nézem, megkaptam az alkotói szabadságot, bár nem gondoltam volna, hogy ilyen formában. Alapvetően van egy introvertált részem, aki eddig is tökéletesen el tudta foglalni magát a 4 fal között: munkával, rajzolás, főzéssel, bármivel. Most sem estem kétségbe és a lehetőséget látom ebben a helyzetben, hogy többek között időt kaptam arra is, amit szerettem volna. 

Már több, mint egy éve van Skillshare.com előfizetésem. A Skillshare.com-ról csak annyit, hogy ez a felület az online tanfolyamok tárháza, mindenféle témában, angol nyelven, pl.: szövegírás, fotózás, grafika, festészet, animációkészítés, betűrajzolás, DIY projektek. Havidíjért cserébe tanulhatsz annyit, amennyit csak szeretnél. Nem sokkal több, mint egy Netflix előfizetés. Én most inkább sorozatok helyett erre váltottam. Több tanfolyamot is párhuzamosan nézek, hallgatok. Van ahol nem csinálom meg a “feladatokat”, csak programismeretet tanulok, technikai megoldásokat.

De az egyik legutóbbi tanfolyam, amit elvégeztem és rajz is született hozzá, Mike Lowery: Sketchbook Illustration: Draw a Personal, Colorful Travel Map tanfolyama volt.

Ennek is van egy sztorija: egyrészt ezer éve szeretnék térképet rajzolni, csak hiányzott az az erős belső motiváció, hogy neki is álljak… Másrészt: Mike Lowery-t ezer éve követem Instagramon. Imádom a rajzait, a többnyire hagyományos technikával rajzol térképeket, utcarészleteket. Könnyen felismerhető a stílusa, ami emlékszem, hogy az első pillanattól rabul ejtett és szeretek elveszni a rajzai részleteiben. Így, amikor megláttam, hogy Mike Lowery készített egy rövid tanfolyamot, amiben bemutatja, hogy hogyan rajzolja az inspiráló térképeit, akkor egy pillanat alatt a “diákok” között találtam magam. A technika, amit mutatott, nem volt új, de hasznos volt látni, hogy ő hogyan dolgozik. Így pedig végre elkészült az első kis térképem és hát mi más lehetett volna a téma, mint a tavalyi Caminóm, abból is kiragadtam a világvégét, Finisterrét és ezt örökítettem meg, rajta a kedvenc helyeimmel, ahol jártam és ahova még minimum egyszer visszatérek. Csodahely <3

A rajzhoz felhasználtam: Faber Castell tűfilceket, Giott Decor Material filceket és POSCA akrilfilceket. Utóbbiból csak hármat szereztem még be (apple green, slate grey, light pink) de szerelem volt első kipróbálásra. Biztosan fogom még használni őket és bővíteni is fogom a készletet.

Mike Lowery Website | Instagram

Ha kedvet kaptatok ehhez a tanfolyamhoz vagy úgy egyáltalán a Skillshare.com-hoz és regisztrálnátok, akkor a következő linkre kattintva az első két hónapban ingyen használhatjátok és tanulhattok bármennyi és bármilyen tanfolyamot a Skillshare-en: https://skl.sh/2Tw9R2x

Pár hete pedig úgy alakult, hogy a Domestika.org hirdetés “üldözött” mindenféle felületen (Itt szintén online tanfolyamokat lehet vásárolni, de minden tanfolyamot külön-külön. Ezek főleg spanyol nyelven érhető el, de szinte mindhez van angol felirat is.) Szemeztem vele és könyvjelzőztem későbbre, de végül akkor adtam be a derekam, amikor kettő kedvenc illusztrátorom is tanfolyamot hirdetett itt: Ana Santos és Steve Simpson. Mindkettőjük munkáját kivétel nélkül szeretem és évek óta követem, sokat nézegettem a munkáikat és próbáltam tanulni belőlük.

Domestika.org tanfolyam: Ana Santos: illustrated Portrait in Watercolor
Ana Santos: Illustrated Portrait in Watercolor

De most, amikor egy-egy projektet bemutatnak elejétől a végéig, hogy ők hogyan csinálnak, nem tudtam kihagyni a lehetőséget és megvettem mindkettőjükét. Egyáltalán nem csalódtam. Ana Santos tanfolyama több, mint 4 órás, végig spanyolul beszél (pár szót már értek a Camino óta 😀 ) de szerencsére van angol felirat, amivel igazán érthető az egész, de egyébként a képek is magukért beszélnek. Szóval fantasztikus, ahogyan bemutatja lépésről lépésre, hogy hogyan csinálja. Minden részletre kiterjed a figyelme. Azt mondanám, hogy akár teljesen kezdők is belevághatnak, de gyakoroljanak és gyakoroljanak, és a legfontosabb, hogy semmiképpen se hasonlítgassák magunkat Ana-hoz, hiszen neki azért jó pár év előnye van ebben a szakmában. A tanfolyamot itt találjátok: Ana Santos: Illustrated Portrait in Watercolor 
Még nem értem a tananyag végére, de már most sok ötlet kering a fejemben, hogy mit szeretnék “vizsgamunkaként” készíteni.
Ana Santos Website | Instagram

Domestika.org tanfolyam: Steve Simpson - The Art of Record Covers: Illustration Meets Lettering
Steve Simpson: The Art of Record Covers: Illustration Meets Lettering

Steve Simpson pedig egy méltán híres dublini illusztrátor, aki handletteringben is igazán tehetséges és inspiráló. Emlékszem volt egy olyan időszakom 5-6 évvel ezelőtt, amikor a parafatáblámon csak az ő grafikái voltak kinyomtatva inspirációként. Úgyhogy sejthetitek mennyire örültem, amikor megláttam, hogy mostantól elérhető a The Art of Record Covers: Illustration Meets Lettering tanfolyama a Domestika.org-on. Hamarosan belekezdek. Addig is, ha jobban megismernéd Steve Simpson munkáit, ajánlom figyelmedbe az Instagram és Behance oldalát. Steve Simpson: Behance | Website | Instagram| Society6

Színezők, kicsiknek és nagyoknak

Színezők, kicsiknek és nagyoknak

Úgy érzem talán sokaknak jókor, jól jöhet pár extra oldalnyi színező. Talán ezek a színezők is segíthetnek lefoglalni a kicsiket, nagyokat egy rövid időre. Ezért gyorsan becsomagoltam az eddig, itt a blogon megjelent színezőimet egyetlen csomagba, melyet most a kép alatti Színezők letöltése gombra kattintva azonnal le tudsz tölteni. Jó szórakozást 🙂

 

Boldog 2020-at!

Boldog 2020-at!

Kicsit megkésve, de ezzel a kis rajzzal kívánok nektek nagyon boldog új évet! Akárhogy gondolkodom, nekem 2019 volt az eddigi legjobb évem. Pedig nehéz és melós volt, (túl) sokszor voltam mélyponton, de mégis megérte az egész… mert így a végére megint nagyon sok puzzle darab a helyére került az életemben 🙂 Két szó jut eszembe, ami számomra teljesen lefedi az elmúlt évem: Camino és kapcsolódás (önmagamhoz, másokhoz) 

2019-ben rengeteget utaztam. Egy egészen új világ nyílt ki előttem. Egyedül nekivágtam és életemben másodszor repülőre szálltam és elindultam az ismeretlen felé, az eddigi életem legnagyobb kalandja felé: elgyalogoltam a franciaországi Saint-Jean-Pied-de-Portból egészen a spanyolországi Santiago de Compostelláig, ezzel teljesítve a Camino Francés 779 km-ét, majd a lábam egészen az óceánpartig vitt, hozzáadva még 90 km-t, így eljutottam el a 40. napon a világvégére, Finisterrébe. A szívem, lelkem egy darabja máig ott van, csodálatos hely.

A megérkezés pillanatai… (Santiago de Compostella, 2019.05.21.)

Az Út maga nehéz volt, sokszor lelkileg és fizikailag megviselt, de máskor pedig épp, hogy szinte szárnyaltam a boldogságtól, hogy ott lehetek… Összességében annyit adott az Út, az a 40 nap gyaloglás, hogy bármikor, gondolkodás nélkül újra mennék és újrakezdeném. 

Hivatalosan is elértem a világvégére, a 0 km kőhöz… 40 nap, több mint 850 km gyalog… (Finisterre, 2019.05.26.)

Izgatottan várom, hogy egy év múlva milyen szavak jutnak majd eszembe 2020-ról. 😊

Mandala színező falinaptár, 2020-ra

Mandala színező falinaptár, 2020-ra

Először is köszöntelek a megújult weboldalamon! Ha új olvasóm vagy, biztatlak, nézz körül bátran, találhatsz itt bejegyzéseket például scrapbookról, letölthető grafikákról naptárakról, de bepillanthatsz a referenciáim közé is! Ha régóta olvasol, akkor pedig különösen köszönöm a töretlen figyelmed! <3

Az olvasóim között szerintem már nyílt titok, hogy szeretek évről-évre naptárakat tervezni. Idén sem volt ez másképp, de a szokásosnál is jobban kicsúsztam az időből és már csak azt vettem észre, hogy többen rám írtak, hogy tervezek-e idén naptárat? Mikor lesz elérhető? Motivált ez az érdeklődés és gyorsan összekaptam magam, hogy befejezzem, az akkor már elkezdett falinaptár ötletemet.

Mandala színező falinaptár 2020 (borító)

Most pedig örömmel jelentem, hogy elkészült! Ráadásul nemcsak letölthető, és akár otthon is kinyomtatót PDF-ként lehet megvásárolni, hanem fizikailag kézzel fogható formában: spirálozott, A4 méretű falinaptárként is megvásárolható, melyhez direkt olyan minőségű papírt választottam, hogy a mandalák színezhetők legyenek filccel, színesceruzával vagy éppen zsírkrétával. 

Mandala színező falinaptár 2020 (február)

Mindkettő naptárváltozatot a Meskán keresztül tudod megvásárolni, postaköltség nélkül! 

Letölthető, nyomtatható 2019-es naptár

Letölthető, nyomtatható 2019-es naptár

Negyedik éve készítek, így év végén, pár kattintással letölthető, és akár otthon nyomtatható naptárakat. Az egész úgy indult, hogy valahogy soha nem találtam pontosan olyan naptárat, amilyet szerettem volna, ezért kezdtem magam megtervezni a naptáramat. Majd jó ötletnek tűnt, hogy megosszam veletek is (2016, 2017, 2018). Idén pedig már többen rám írtatok, hogy nagyon remélitek lesz most is.

Jól estek ezek a kérdések, ezek szerint ti is szerettétek az eddigieket, ez jó visszajelzés nekem is. Idén próbáltam még hasznosabbra tervezni a letölthető 2019-es naptárat.

Újdonság, hogy most:

  • a magyar mellett angolul is letölthető.
  • minden hónap egyedi, kézzel rajzolt mandala fejlécet kapott, ami “csak” egy vonalrajz, így színezhető.
  • megtalálhatók benne a névnapok.
  • jelöltem a 2019-es ünnepnapokat is.
Letölthető, nyomtatható 2019-es naptár

A naptár januári lapja letölthető a fenti gombra kattintva. Ha tetszik és úgy gondolod, hogy szívesen használnád az egész évben, akkor a meska boltomban megvásárolhatod a PDF-et és ha kéznél van a nyomtatód, már nyomtathatod is.

Letölthető, nyomtatható 2019-es naptár

Remélem ezt a 2019-es verziót is szeretni fogjátok és örömmel használjátok majd. Minden visszajelzést szívesen fogadok, akár hozzászólásként, vagy írhattok az info[kukac]szabinakorsos.hu-ra is.

“Unikornisok” éves poszternaptár és színező (2019)

“Unikornisok” éves poszternaptár és színező (2019)

Mindig is kedvenc témám volt a naptár. Ha visszatérő olvasóm vagy, akkor találkozhattál már ezekkel a letölthető naptárakkal. Már dolgozom a következő letölthető naptáron, december végére elkészülök vele. Annyit elárulok, hogy mandalás lesz. 😉 Az egyszerű poszternaptár tervezése pedig régóta a listámon volt. Éppen ezért született az Unikornisok, éves poszternaptáram.

Ezt a poszternaptárat digitális technikával készítettem, teljes egészében szabadkézzel rajzoltam, a korábbi rajzaimhoz képest jóval nagyobb méretben (297×420 mm). Az illusztráció közepén egy éves naptár kapott helyet, melyen jelöltem a 2019-es ünnepnapokat.

“Unikornisok” éves poszternaptár (2019)

Mindig szerettem volna unikornisokat rajzolni, így amikor a poszternaptár ötlete felmerült bennem, nem is volt kérdés, hogy a főszereplője egy kislány és egy kisfiú unikornis lesz. A jelenetek csak úgy megszülettek bennem, úgy érzem, hogy az egész grafika tele van apró, szerethető részletekkel. Az unikornisok mellett pedig több kisebb állatkát is elrejtettem. Az évszakok változása pedig igazán különleges keretet ad a naptárnak.

Aranyos és személyes ajándék lehet karácsonyra, gyerkőcnek vagy felnőttnek egyaránt.

Mától rendelhető, 250g-os papíron nyomatként. Rádáasul most minden egyes Unikornisos poszternaptárhoz ajándékként jár a naptár színező változata is (2 példányban!) 

Az "Unikornisok" éves poszternaptár színező változatban.
Az “Unikornisok” éves poszternaptár színező változatban.

A naptárak átvehetők személyesen Kecskeméten vagy postázom is őket, kartonhengeres védőcsomagolásban. Ha további kérdés merült fel benned, írj bátran az info@szabinakorsos.hu emailcímre vagy az SCW facebook oldalamon és igyekszem minél hamarabb megválaszolni.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This